sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Lukutehtävä B #1

Teoksen miljöö sijoittuu Yhdysvaltojen Wyomingiin. Tarkemmin kerrottuna pieneen kylään keskellä preeriaa Brokeback Mountainin varjoon.

Useimmissa novelleissa tapahtumia hankaloittaa ja hidastaa ankara kuivuus. Heinä ei kasva ja maa on rutikuivaa, metsäpalojen uhka ja vesialueiden kuivuminen aiheuttavat päänvaivaa jokaiselle.

Eräässä novellissa paikallinen kuljetusyrittäjä lähtee hakemaan karjatilalliselle naiselle heinää pitkän matkan päästä, sillä lähempää ei löytynyt sopivalla hinnalla. Matka kuitenkin päättyi pahimmalla mahdollisella tavalla, kun kuski heitteli pitkin matkaa tupakantumppeja ikkunasta ulos, tietämättään suoraan rutikuiviin heinäpaaleihin. Mies palasi kylään muistuttaen enemmän liekehtivää meteoria kuin kuljetusautoa heinäpaaleineen.

Kylässä on kuitenkin jopa kolme hyvin tuottavaa baaria, joille asiakkaat ovat hyvinkin uskollisia. Eräässä novellissa mies kerää ensin laskua yhteen baariin, kun omistaja alkaa kysellä, milloin mies on ajatellut maksaa laskunsa, mies vaihtaa paikkaa sujuvasti toiseen. Kierre jatkuu, kunnes päättyy, kuten ahneen loppu siinä yhdessä sanonnassakin.

Joissakin novelleissa hahmojen elämää kuvataan myös viereisissä suuremmissa kaupungeissa, joissa on supermarketteja ja virastotaloja. Tapahtumat kuitenkin sijoittuvat pääosin Wyomingin pieneen kylään.

1 kommentti:

  1. Kuvailet kirjan miljöötä mielenkiintoisesti. Se saa kirjan kuulostamaan niin kiinnostavalta, että tekisi mieli lukea se itsekkin.

    VastaaPoista